Tjedni pregled političke gluposti br. 1

Foto: Facebook stranica Vlada RH
U proteklih šest dana prateći medije svakog sam dana napisao kratak osvrt na određene pojave. U nastavku možete pročitati taj tjedni pregled političke gluposti:

Četvrtak, 15. veljače
Svagdan, imendane slave Onezim, Faust, Klaudije, Vitomir, Vito.


Faust? Zar postoji neki sveti Faust? Hm… Očito Goethe nije mislio na tog sveca kad je pisao Fausta. Iako, ni jedan svetac nije postao svecem ako nije pao na dno, u svoju najdublju tamu, suočio se sa svojim najdubljim strahovima, strastima, čežnjama pa ih onda uz djelovanje Božje milosti pobijedio, oslobodivši se okova sebičnosti da bi ostatak života proživio služeći u nesebičnoj ljubavi i strpljivo noseći križeve po uzoru na Gospodina Isusa Krista. Drugog puta za obraćenje srca ni nema. Sretan imendan svima!


Brexit bi, pa ne bi

Listajući novine, rijetko što čitam dalje od naslova, pročitao sam da bi Britanci opet pregovarali o Brexitu. To je već stvarno premašilo svaki rok! Brate mili – dajte pokupite više te stvari iz stana u kojem su vas neki drugi mužjaci nadjačali i lijepo živite na svom otoku u miru prateći svakodnevno kakvu haljinu je obukla koja od vaših princeza, kakve štikle nosi, jel' ljuti kraljicu i živite k'o normalan svijet. Recimo mi u Hrvatskoj!

Pa zar nije sramota da svi naši „mainstream mediji“ svakodnevno prate vašu kraljevsku obitelj i znamo svaki modni detalj, a vi se zabavljate nekakvim Brexitom? Di vam je monarhističko-hegemonistički ponos!? Nije ni čudo da su vas Francuzi i Nijemci izbacili iz stana! Dosadili ste! Pomirite se s time i odite, ili promijenite svoju politiku pa vas draga EU opet zavoli!? Mi u Hrvatskoj vas nećemo prestat voljeti bez obzira na sve! Nastavit ćemo pratiti u sitne modne detalje vašu kraljevsku obitelj!

Trump uvodi izvanredno stanje i gradi zid prema - Kini

I tako, dok Britanci ne znaju bi li ili ne bi li otišli, njihova mlađa braća u SAD-u pod vodstvom teškog ljevičara Trumpa uvode izvanredno stanje i grade zid na granici s Mexikom! Tako se to radi Britanci! A ne cmoljiti k'o uvrijeđena frajla. Jednostavno sagradiš zid između sebe i svog susjeda pa si neka misli što ti žena kuha, jel' si pokosio travu, svađaš li se ili ne daj Bože tučeš ženu ili ona tebe. Problem sa zidovima je jedino taj što je svaki od njih na kraju „pao“. Osim kineskog. On i dalje stoji na braniku komunističkog totalitarizma i kako se čini, svojom će strpljivom i mudrom politikom građenja cesta, puteva i pomorskih te riječnih luka obuhvatiti u svoje granice cijeli svijet.

Zapravo, Trump se ne boji Mexikanaca, nego Kineza! Aha! Pa jasno! Siromašni Meksikanci ne mogu ugroziti SAD. Tko bi rušio cijenu rada u SAD-u kad to biznis zatraži da nema tih siromašnih Meksikanaca? Tko bi bio dežurni krivac za rastući kriminal i uvođenje sve većeg nadzora nad „građanima“?

Ljudi, sukob civilizacija je na pragu. Kina je stigla na vrata SAD-a i samo nas zid može spasiti! Zidovi novih hladnoratovskih podjela, zidovi posredničkih ratova diljem svijeta, zidovi planiranih i poticanih migracija… To! Možda se nađe nešto posla i za hrvatske građevinare? Ta mi smo kroz povijest postali poznati kao dobro topovsko meso u tuđim ratovima!

Putin, Mesić i „Crna Dalija“

To nam i Putin priznaje! Zato „jednom nogom stoji u Zagrebu, a jednom u Beogradu“ kako nam je tu javnu tajnu otkrio u svom razgovoru za Globus „čuvar hrvatskih diplomatskih tajni“ gospodin Hido Biščević. Ništa novoga! Pa tko normalan još u Srbiji vjeruje da su Rusi njihov bratski narod? Dobro, premnogi vjeruju predsjedniku Vučiću. Čak i u Hrvatskoj! Politici.

No, prije nego se „dotaknemo“ Vučića, moram se osvrnuti na Putinovu genijalnu ideju kako vratiti novac kojeg su ruski tajkuni (oligarsi na ruskom) sakrili po gusarskim i djevičanskim otocima. Naime, kako pišu novine, Putin je tim zločestim tajkunima dao novi rok do kad mogu vratiti pare koje su pokrali, a da ne završe u zatvoru. Nešto mi ta ideja vuče na ideju nekadašnjeg, hrvatskog, predsjednika Stipu Mesića. Zar nije on najavljivao da će vratiti milijarde koje su „Tuđmanovi tajkuni“ pokrali i odnijeli iz Hrvatske? I što se dogodilo? Ništa!

Zašto? Zato što ga izgleda nisu ozbiljno shvatili kad je to narodu obećavao? Ili zato što im nije postavio jasan rok do kad moraju vratiti pare! Eto zašto još nismo Švicarska! Evo i divne ideje za predizborni program START stranke „Crne Dalije“! Gospođo Dalija uz obećanje o raskidu vatikanskih ugovora, micanju vjeronauka iz škole, obavezno ponavljajte da ćete vratiti pare koje su HDZ-ovi tajkuni oteli od naroda!

To će vas kod „rejting efendija“ (ne znam tko je izmislio taj izraz), podići na 20 %, a onda… Eeeee… Onda ćete bez problema moći odabrati želite li na Pantovčak ili Markov trg! Imajte samo na pameti to da su hrvatski tajkuni, za razliku od ruskih, svi u Hrvatskoj i da su spremni podržat i Vas i Vašu stranku u borbi za status quo na hrvatskoj političkoj sceni. A svi mi imamo neku slabost i kad-tad na našem se stolu nađe „ponuda koja se ne odbija“!

Vuk Jeremić i Vučić Aleksandar

I evo nas do velikog srpskog vodže Aleksandra Vučića. Čitam da ga je jedan od vođa srpske opozicije (kaj, oni to imaju?), Vuk Jeremić u intervjuu sarajevskoj Federalnoj televiziji nazvao „primitivcem“! Alo bre! Di ćeš tako na svog predsjednika? Pa nije ti to Hrvatska i Tuđman da predsjednika smiješ nazivati najgorim imenima, klevetati, a i mrtvom mu spomenike šarati, jajima gađati ili rušiti! Nemoj da se bre Vuče ugledaješ u hrvatsku naprednu „ljevicu“ i „antifašiste“!

Osim toga, đabe ti sav trud i hodočašćenje po medijima. Nećeš se dokopati vlasti jer narod dobro zna da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Dobro, kad bi se i domogao vlasti, hrvatski političari bi ti zagarantirano povjerovali da si promijenio i ćud.

Hrvatska „napredna“ ljevica i opet Vatikanski ugovori

Zato ćud zagarantirano nikad ne mijenja tzv. „hrvatska napredna ljevica“. Oni, kakvi već jesu kroz povijest dokazano radišni i zabrinuti za hrvatske prekarne radnike (vidi pojašnjenje pojma https://hr.wikipedia.org/wiki/Prekarijat), ustrajno se bore za reviziju Vatikanskih ugovora! Neće nama Vatikan gospodariti proračunom! Bravo! Neće naša djeca u školama učiti o povijesti religija, o moralu, etici, poštenju, dobroti, dijalogu, istini i mnogim drugim suvišnim temama! Vjeronauku je mjesto u crkvama. Naravno, to se ne odnosi na vjeronauk Srpske Pravoslavne Crkve ili Islamske zajednice kao i na ugovore države s tim i drugim vjerskim zajednicama. Zna se tko nas hoće vratiti u „mračni srednji vijek“ - Katolička Crkva.

Znaju to i u stranci PAMETNO. Zanimljiv naziv za stranku. Da to PAMETNO nije spojenica od dvije riječi - hrvatske riječi PAMET i engleske riječi NO?
Da zaključim – Crkva, Rimokatolička je preživjela dva tisućljeća, ne zbog proračuna ovosvjetskih moćnika, nego zato što svoju snagu i moć crpi iz nepresušnog izvora Božjeg Duha i ljudi koji su spremni živjeti po nadahnućima tog Duha.

Dajte više vi tzv. „ljevičari“, „liberali“ i „antifašisti“ pokrenite tu reviziju Vatikanskih ugovora ili šutite i počnite stvarno nešto raditi, jer ispadate smješniji no jeste. Zar vam doista na svu vašu ispraznost i ideološku promašenost treba epitet HDZ-ova „smokvina lista“ kojim ta stranka pred svake izbore pokušava kupiti naklonost Crkve i vjernika svojim lažnim demokršćanstvom? Ako im već služite kao „korisni idioti“, onda se nemojte tako jeftino prodavat. Ugledajte se na svog dojučerašnjeg koalicijskog partnera koji je spremno uskočio na „mostovsku prazninu“!

„Zoki neradnik“ i Kolinda „radnica“

Za kraj, moram se osvrnuti na još nešto. Kolumna gospodina Milana Ivkošića u Večernjem listu ima naslov: „Svadljivac Milanović nije za Pantovčak – Kolinda bez konkurencije“. I onda se u tekstu nabrajaju sve moguće slabosti od kojih je nekako dominantna da je „Zoki“ lijenčina! Pa ako je tako – onda Pantovčak i jest najbolje mjesto za „Zokija“! Tamo se ionako ništa važnoga ne može napraviti. A trenutačna Predsjednica je ipak velika radnica koja voli raditi i „lupati šakom po stolu“! Za nju su dakle bolje mjesto Banski dvori gdje se može i raditi i lupati šakom po stolu!

„Zoki“ držim palčeve! Mi Zagorci ti nikad nećemo zaboraviti da se upravo za mandata tvoje vlade (u mnogo čemu neuspješne), u našem Zagorju izgradilo više cesta nego u cijeloj povijesti vladavine HDZ-a. A to je više od dvadeset godina. Osobito pamtimo da si do našeg Hrvatskog nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici dao rekonstruirati cestu preko Laza koja je već bila opasna po život, a započeo si izgradnju i brze ceste koja će spojiti Mariju Bistricu s autoputevima Zagreb-Macelj i Zagreb-Bregana. I onda će netko reći da je „Zoki“ komunjara? Pa „Zoki“ je zapravo istinski HDZ-ovac! Kad se usporedi sa sadašnjim vodstvom HDZ-a.

Subota, 16. veljače
Svagdan, imendan slave Julijana, Julka, Samuel, Daniel, Miljenko


Subotom ne pratim medije. No, ipak sam malo pogledao što se piše. Glupost nikad ne spava pa tako naša mudra Vlada planira za energetsku učinkovitost potrošiti koju sitnicu kuna subvencionirajući kupnju perilica za rublje novije, energetski učinkovitije generacije. Divno! Problem je jedino što se te perilice ne proizvode u Hrvatskoj pa ćemo tako subvencionirati industriju Južne Koreje, Njemačke, Slovenije…! A zašto ne bi smo?

Što urlate vi nacionalisti, suverenisti, fašisti!? Vi bi da se perilice proizvode u Hrvatskoj i da lova iz proračuna koji pune Hrvati završi u džepu nekog Hrvata? Pa da Hrvati imaju gdje raditi i da prestanu iseljavati? No pasaran! I stvarno – zašto ne bismo pomogli indrustriji Južne Koreje koja jadna ima BDP 1,531 bilijun USD! Bogčija nasuprot naših 46. Milijardi.

To dobro zna i ministrica Divjak pa je otišla na izlet u Južnu Koreju. Sigurno dogovara neko ulaganje Samsunga u proizvodnju njihovih tableta i informatičke opreme u Hrvatskoj. Ipak dolazi preko HNS-a, stranke poznate po poduzetnosti.

„Održivi razvoj“ hrvatskih političara

Sve me to dovodi do razmišljanja o održivom razvoju. O toj jedinoj održivoj politici za budućnost ljudske obitelji hrvatski političari uglavnom pojma nemaju. No, zato hrvatski političari imaju itekako znanja i razvijenu metodologiju o jednoj drugoj vrsti „održivog razvoja“. Svojeg. A to izgleda ovako. Kad nakon više godina staža u partiji, dodvoravanja političkom vođi, lijepljenja plakata i dijeljenja penkala i kobasa za vrijeme predizbornih skupova dođeš na neki položaj onda počinješ provoditi politiku „održivog razvoja“.

Dogovoriš sastanak u nekoj velikoj firmi. Stranoj po mogućnosti, jer ovi domaći su sirotinja. Na sastanku im predložiš da ti oni uplate neku „donaciju“, a ti ćeš zauzvrat donijeti zakon ili uredbu o državnoj subvenciji za kupnju na primjer „ekoloških“ automobila, klima uređaja, hladnjaka ili nekog drugog proizvoda. Ovisno o proizvođaču i njegovoj spremnosti na „dijalog“. I to je to! A što je to nego „održivi razvoj“!? Političara. Zbog kojeg oni u politiku uđu kao bogci, a nakon samo jednog mandata imaju nekoliko stanova, apartmana i milijuna na računima. No pasaran – rekli bi antifašisti! Samo ne znam čemu im onaj prefiks – anti?

Nedjelja, 17. veljače
VI. nedjelja kroz godinu


S obitelji idem na Misu Bogu zahvaliti za sve dobro i lijepo, ali i ono manje dobro i lijepo s kojima se susrećem i borim kroz tjedan. Inače, o Bogu i vjeri najviše sam naučio od svoje djece. Djeca, ta mala stvorenja i oličenja Božje Mudrosti, ljepote i ljubavi, ako ih dobro slušate i promatrate, puno toga mogu objasniti nama „velikima“ i „mudrima“.

Kad je vjera u pitanju, onda upravo od djece možemo, na primjer, naučiti zašto treba moliti i to ustrajno. Možda nam naš Tata neće uvijek ispuniti molitvu istoga trena, ali sigurno će je čuti i kad dođe vrijeme, uslišit će je. Ako nije bila štetna za nas. Jer djeca puno puta nisu svjesna kakve sve opasnosti mogu kriti njihove želje.

Bio sam i na ispovijedi. Moj me mali dječak podsjetio da svakako Isuseku kažem da sam ljutio njega, mamu i seku i da Mu obećam da to više neću činiti! E da Mu imam samo to za reći? – mislio sam si slušajući ga i uživajući u njegovoj iskrenoj i nepomućenoj radosti. Budite kao djeca! – rekao je Isus.
Iz ulomka Lukina Evanđelja, čitale su se na Misi ove Isusove riječi: „Ali jao vama, bogataši: imate svoju utjehu! Jao vama koji ste sada siti: gladovat ćete! Jao vama koji se sada smijete: jadikovat ćete i plakati! Jao vama kad vas svi budu hvalili! Ta tako su činili lažnim prorocima oci njihovi.“ (Lk 6,17.20-26).

Moram priznati da sam slušajući te riječi pomislio na političare i jesu li to čuli i hoće li ih to potaknuti na promjenu? A onda sam se sjetio da političari ne idu na misu na obične nedjelje kroz godinu kao što je ova danas, nego samo onda kada mise prenosi HRT i kad ih ljudi mogu vidjeti. To čak rade i ovi „lijevi“ i „napredni“, a za „demokršćane“ to je jedna od „10 stranačkih zapovijedi“. Točnije treća: „Kad HRT prenosi Misu obavezno idi na misu, sjedni u prvi red i pričesti se tako da te svi vide iako se zalažeš za ubijanje nevine, nerođene djece, abortus, korumpiran si, nesposoban, kradeš, lažeš, namještaš poslove…!

Jao si ga vama hrvatski političari! Iako mislite da iza smrti nema ničega i da ne postoji nekakav Božji sud i mogućnost pakla, postoji nešto što se zove vrijeme. A zvuk njegova otkucavanja ne možete ušutkati kao što ste otupili i ušutkali svoje savjesti!

Ponedjeljak, 18. veljače
Svagdan, imendan slave Šimun, Bernardica


Udarna vijest u medijima je MOST! Naravno da nije! Oni u medije mogu doći tek ako gospodin Petrov ode k javnom bilježniku, ako se gospodin Grmoja verbalno počerupa s gospodinom Jandrokovićem ili premijer Plenković poželi bolje čuti što mu je to ovaj dobacio. Šalu na stranu, iako u svakoj šali ima istine. O MOST-u se danas u novinama doista piše i to uglavnom o tome da je skrenuo. U desno.

Pa tko ne bi skrenuo nakon, ne jedne, nego dvije brakorazvodne parnice s HDZ-om! I to u tako kratkom razdoblju od nepune dvije godine! Aj' zamislite sebe da u dvije godine prođete traume dvije brakorazvodne parnice s istom osobom! Prvu vi inicirate, jer ste od Amerikanaca čuli da vas dragi „vara“ s Rusima. (Doista naivno. Pa zar vi MOST-ovci niste čuli za onu staru izreku – Ne vjeruj Amerikancima ni kad demokraciju nose!) Onda se pomirite. I taman kad ste pomislili da ćete konačno „promijeniti Hrvatsku“, taj podmukli, nevjeri sklon dragi vas pred cijelom hrvatskom javnošću ponizi i u izravnom tv prijenosu izdiktira tajnici vaš otkaz. I sve to zbog ljubavi prema HNS-u! Da! Onom HNS-u! Hrvatskoj narodnoj stranci – liberalni demokrati!

Od takvih trauma se teško ako uopće može oporaviti. Pa ni SDP partiji to nije uspjelo! Otkad se saznalo da ih HNS „vara“ s HDZ-om, nitko više ne želi s njima! I sam predsjednik partije, gospodin Bernardić bi pobjegao da ima kamo! Ali nema! Preostaje mu samo nadati se da će HDZ-u prisjesti preskupa ljubav HNS-a i da će na sljedećim parlamentarnim izborima konačno dati šansu SDP-u. Zašto da ne!? Ipak je riječ o srodnim dušama!

Po mojoj prosudbi, MOST jednostavno nema potencijala za oporavak od ovih brakorazvodnih trauma s HDZ-om. Iako, vrijeme liječi sve rane pa bi MOST možda jednom mogao dobiti neku pristupnu i izlaznu cestu ili više njih da ne stoji na pustopoljini služeći tek kao igračka vjetrovima kojima se ne zna ni otkud dolaze ni kamo idu ni zašto pušu.

Utorak, 19. veljače
Svagdan, imendan slave Konrad, Rajko, Blago, Ratko


Vozim se na posao i na radiju slušam da je neformalna šefica „Amsterdamske koalicije“, predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš „zamračila“ neku siću od 38.950 kuna. Ne mogu ne priznati da me ta vijest jeko razveselila! Ne zato što ne vjerujem poštenjačinama iz „Amsterdamske koalicije“, čiji me naziv podsjeća na tamnu strano inače prelijepog Amsterdama, drogu, razvrat i kriminal, nego zato što vjerujem gospođi Mrak kad kaže da nije namjerno ne navela te prihode u imovinsku karticu.

Pa za tih tris' osam hiljada kuna ne može se kupiti ni stiropor potreban za fasadu jedne od obnovljenih kuća u poplavljenoj Gunji! Ne brinite se gospodo iz „Amsterdamske“ ovo podmetanje „HDZ-ova paraobavještajnog podzemlja“ narod će brzo zaboraviti. Dokazano! Zaboravili su ljudi puno veće iznose pa opet biraju iste stranke na izborima i vjeruju političarima kad se kunu u poštenje.

A što ako je ovaj „sukob interesa“ gospođe Mrak medijima prijavila bivša šefica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa? Hm… Motiv postoji… Euroizbori su blizu, a na lijevom START-u je poprilična gužva!?

Srijeda, 20. veljače
Svagdan, imendan slave Leon Čudotvorac, Lav, Lea


Zaključujem dnevnik danas, u utorak, jer teško da će biti kakvih pozitivnih pomaka. Barem što se tiče političke scene. A što da pokušam dati neku prognozu? Nije loša ideja. U srijedu, 20. veljače mediji će nas zabavljati nekim novim detaljem s glazbene scene „turbo folk regiona“. Princeza Kate će mrko pogledati princezu Meghan. Koja će na sebi imati predivnu haljinu nepoznatog kreatora koja će postati „most have“ u ormaru svake žene u Hrvatskoj koja drži do sebe.

„Suverenisti“ će se u Saboru „svađati“ s prof. Pupovcem, jer jedino tako mogu doći u medije, a prof. Pupovac će sav zahvalan sa saborske govornice vapiti o „ustaškoj zmiji“. Ne, to je smislio bivši predsjednik RH Ivo Josipović. Pričat će svakako o fašizaciji društva, ugroženosti Srba u Hrvatskoj, reviziji povijesti… Zabava zagarantirana.

A narod? Eeeeeee… Tražili ste pa gledajte! Izbori su blizu! Opet ćete moći dati svoj glas istim likovima da vas zabavljaju. Malo manje, jer će biti u EU parlamentu, ali sjetit će se oni vas. Ne brinite!

P. s. Ako ste slučajno pročitali sve ovo, stisnite lajk i podijelite! I smijte se! Satira je zadnja brana slobode pred nadirućim osjećajem bespomoćnosti i besmisla kojeg nam proizvode oni kojima je zadatak da tu slobodu čuvaju, oplemenjuju i razvijaju.


NAPOMENA: Tekst nema namjeru nikoga vrijeđati i ponižavati, nego ukazati na glupost, nepravdu i ono što nije dobro u društvu. Ako sam nekoga povrijedio i uvrijedio, slobodno mi ukažete na pogrešku. I svakako, ne mislim da su svi političari pokvareni. Nisu. Ima ih dobrih, pametnih, sposobnih, poštenih…

Ali prevladavajuće politike hrvatskih stranaka su jednostavno loše i zato ih treba prokazivati i ismijavati. Što nam drugo preostaje? Iseliti se ili, kao što sam napisao u prošloj kolumni, izlaziti na izbore i sudjelovati u tom igrokazu, biti „smokvin list“ pokvarenima za legalizaciju korupcije, kriminala, nepotizma i uništavanja društva i države. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Gradonačelniče Bandiću, preimenujte Trg sv. Marka u Trg maršala Tita!

Andrej Plenković - boljeg nemamo, goreg nećemo naći!

Hrvatska se oprema za četvrtu dimenziju ratovanja!? Zar postojeće tri nisu dovoljne?